Malariavaccin

Malaria är en sjukdom som orsakas av parasiter, och som sprids av myggor, men kan avhjälpas med malariavaccin. Parasiten gömmer sig efter smittotillfället i levern, innan de infekterar blodets röda blodkroppar. Från det att man blir smittad går det oftast mellan en och fyra veckor innan man blir sjuk, men det kan också dröja flera månader och år. Symptom av malaria innefattar hög feber som kommer och går, frossa och svettningar om vartannat, samt värk i huvudet och kroppen, illamående, kräkningar och diarréer. Det finns behandling mot malaria, men det är viktigt att vård uppsöks direkt. Om du uppvisar symtom upp till tre månader efter en resa till ett drabbat område ska du söka vård, eftersom sjukdomen kan bryta ut långt efter exponeringen. Risken att smittas av malaria är störst i Afrika, men smittan finns också i Asien och Sydamerika.

Lista på mottagningar som erbjuder Malaria-vaccin

NamnPrisFull AdressMottagningSjukdomKöpprice_hsort

Profylax mot malaria

malariamygga
Malariamygga

Det finns idag inget vaccin som fungerar mot malaria, men du kan skydda dig med hjälp av olika sorters profylax. Risken att smittas under natten är ofta stor och det är därför viktigt att i ett drabbat område använda sig av myggmedel och sova i rum som har myggnät för fönster och dörrar. Det går också att ha ett impregnerat myggnät över sovplatsen. Luftkonditionering eller fläkt i rummet är också ett sätt att hålla myggor borta. Läkemedel mot malaria kan ätas i förebyggande syfte om man ska vistas i ett område med hög smittorisk. Dock är det fortfarande av stor vikt att undvika myggstick, eftersom läkemedlet bara ger ett visst skydd.

Malariamedicin

En vaccinationsmottagning hjälper dig med råd kring huruvida du behöver eller inte behöver äta malariamedicin. Det är viktigt att besöka en vaccinationsklinik i god tid innan resan, då du kan behöva börja äta medicinen några veckor innan avresa. Malariamedicin är i tablettform och det finns tabletter som även fungerar för barn, och för kvinnor som är gravida och som ammar. Det är viktigt att vara noggrann med dosering, då för mycket medicin kan ge svåra biverkningar.